Po godzinach. Czas nalewek.

Leszek Bloch        16 lipca 2016        2 komentarze

„Tylko destylacja, tylko fermentacja” 馃檪

nalewka gruszkowa

Zainspirowany wpisem radcy prawnego Zbigniewa Korsaka聽 kt贸remu zazdroszcz臋 umiej臋tno艣ci stolarskich 馃檪

P.S.

Nalewki s膮 elementem naszej staropolskiej tradycji. U mnie jest to dodatkowo tradycja rodzinna. Niestety owoce starych odmian z kt贸rych wychodz膮 najlepsze nalewki s膮 coraz trudniej dost臋pne. W moje rodzinie mistrzostwo w wyrobie nalewek osi膮gn臋艂a moja mama 馃檪 (na zdj臋ciu Jej dzie艂o 馃檪 ) – chocia偶 i siostry nalewki s膮 znakomite. Aby uzyska膰 efekt jak na zdj臋ciu potrzeba du偶o serca i troch臋 cierpliwo艣ci aby gruszka wyros艂a i dojrza艂a w butelce – ale zapewniam, 偶e warto 馃檪 Do moich ulubionych nalewek nale偶y orzech贸wka (lipiec to w艂a艣ciwy moment na zerwanie zielonych orzech贸w), jarz臋bin贸wka (zerwij po pierwszych przymrozkach albo skorzystaj z zamra偶arki) oraz nalewka pigwowa. Oczywi艣cie wszystko z umiarem 馃檪

 

{ 2 komentarze… przeczytaj je poni偶ej albo dodaj sw贸j }

irena Lipiec 17, 2016 o 17:40

Witam Panie mecenasie….po przeczytaniu tak interesuj膮cej wykladni na temat nalewek zainspirowani pomys艂em,przyst臋pujemy do produkcji nalewek.Tym razem b臋dzie to WI艢NI脫WKA a nawet MI臉T脫WKA.W stosownym czasie przyst膮pimy do degustacji z pa艅skim udzia艂em..mamy nadziej臋:)Pozdrawiamy z rodzinnego miasta Parczewa

Odpowiedz

Leszek Bloch Lipiec 17, 2016 o 18:54

Ooo…! Mi臋t贸wka brzmi szczeg贸lnie zach臋caj膮co a smakuje pewnie jeszcze lepiej 馃檪 Ju偶 teraz szykuj臋 si臋 na degustacj臋 :). Pozdrawiam mieszka艅c贸w kr贸lewskiego miasta Parczewa 馃檪

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Dzi臋kuj臋, 偶e chcesz skomentowa膰 m贸j artyku艂! Jednak je艣li szukasz pomocy w swojej sprawie to musisz wiedzie膰, 偶e moja odpowied藕 ma charakter odp艂atny. W tym celu skontaktuj si臋 ze mn膮, korzystaj膮c z zak艂adki Kontakt.

Poprzedni wpis:

Nast臋pny wpis: